2023 Değerlendirmesi

alihan
3 min readJan 1, 2024

Yeni bir yıla girmenin eşiğindeyken pek çok insan senelik planlar hazırlamakta, bunlardan biri de benim tabiki. Hedef koymanın ve bunu yazılı bir hale getirmenin hayatıma düzen getirmek ve kişisel gelişimimi hızlandırması gibi pek çok faydasını gördüm yıllar içinde. Plan yapmak kadar önemli olan bir başka husus ise yapılan planların süreç sonunda gözden geçirilmesi. Bu yazının konusu 2023’e dair yaptığım planların genel bir değerlendirmesi olacak. Aynı zamanda bu planları gerçekleştirirken kullandığım metotlardan da yer yer bahsedeceğim. Keyifli okumalar.

Recep İvedik 2 filminden alınmış bir görsel. Recep İvedik’in babaannesinin istekleri doğrultusunda hazırladığı bir yapacaklar listesi. Liste şu şekilde: 1-İş bulunacak (bu maddenin üstü çizili) 2-Evlenilecek 3-Saygınlık
Recep İvedik 2 filminden bir yapılacaklar listesi

2023 benim açımdan çok hızlı geçti diyebilirim. Sene içinde iş değiştirdim, askerlik görevimi tamamladım, akademik çalışmalarda bulunup makale yayınladım, Unity gelişitiriciliği ile ilgilendim , hiç kullanmadığım teknolojileri yerinde deneyimleme imkanı buldum, ailecek bazı sağlık sorunları atlattık derken senenin nasıl geçtiğini pek anlayamadım. Sadece geri dönüp baktığımda dinlenmeye çok fırsatımın olmadığı bir sene olmuş onu farkettim.

Kariyer

Öncelikle kariyer konusunda değinecek olursam farklı disiplinlerden mezun olmuş biri olarak yaptığım iş tanımının da sık sık değişmesi beni sürekli tetikte tuttu ve çok çalışmaya zorladı. Tabi uzun vadede bu hamlelerimin doğru olup olmadığı tartışılır fakat bilgisayar mühendisliği kariyerimin erken dönemlerinde sektör içinde birbirinden farklı alanları tecrübe edebildiğim için kendimi şanslı sayıyorum. Bu şekilde hem farklı alanlarda derinleşme imkanı buldum hem de birbirinden kıymetli dostluklar edindim.

Bütün bunların dışında amatör bir hobi olarak başladığım Unity geliştiriciliğinde ilerlediğimi de söyeleyebilirim. Mart ayından bu yana bir adet mobil hypercasual oyun, bir adet macera oyunu ve bir adet de hafıza oyunu kodladım. Bu sene içerisinde özellikle AR/VR konularında da kendimi geliştirmeyi hedefliyorum. Tabi burada yaptığım en kritik hata ise bu geliştirmelerden içerik üretmemek olduğunu da kabul etmem gerekiyor. 2024 için bu konudaki hedefim ilgi duyduğum alanlarda daha sık içerik üretmek olacak.

Kişisel Gelişim

2023 başında kendime koyduğum hedefler arasında alanımla ilgili olmayan en az 10 adet edebi ya da kişisel gelişimle alakalı kitap okumak vardı. Bu amaçla bazı aylar bir adet bazı aylar ise birden fazla kitap okuma imkanım oldu. Aşağıda bu sene içinde okuduğum kitapların listesini görebilirsiniz.

  • Jose Saramago — Körlük
  • İlber Ortaylı — Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
  • Daniel Keyes — Algernon’a Çiçekler
  • Philip G. Zimbardo — Bitik Erkekler
  • Robert T. Kiyosaki — Zengin Baba Yoksul Baba
  • Marcus Aurelius — Kendime Düşünceler
  • Charles Wheelan — Çıplak İstatistik

Bunların dışında ise hala okumaya devam ettiğim kitaplar ise şu şekilde:

  • James Clear — Atomik Alışkanlıklar
  • Jack London — Martin Eden

Buradan baktığımda sene boyunca fena bir iş çıkarmamış gibi hissediyorum. Kendime verdiğim 10 adet kitap sözünün 9’unu tutabilmişim. Bu sene zorunlu askerlik görevimi de yaptığım düşünülürse hiç fena bir rakam değil. O halde 2024 için hedefim her aya bir kitap olmak üzere 12 adet kitap okumak olsun. Hatta fırsat bulabilirsem geçmişte okumuş olduğum ve 2024 içinde okuyacağım kitaplardan aldığım notları da burada içerik olarak paylaşabilirim.

Özellikle bu sene okuduğum kitaplar arasında olan Bitik Erkekler, kişisel gelişimim için çok faydalı oldu diyebilirim. İyi ki senenin başında okuma fırsatı bulmuşum. Üstelik yazarın 1971 yılında yapılan Stanford Hapishane Deneyi’ne öncülük ettiğini öğrenmek de kitabı ayrıca bir ciddiyetle okumam için teşvik etti.

Eğitim

Yakın çevrem bilir, bilgisayar mühendisliğinde en kıymet verdiğim konu eğitim. 2023 yılı akademik olarak kurak geçti diyebilirim. Şubat ayında yayınlamış olduğum bir makale dışında pek bir gelişim kaydedemedim. 2024 yılında bu eksikliği kapatmak ve yüksek öğrenimime devam etmek planlarımın arasında var. Aslında akademik olarak çalışmak istediğim alanları dahi belirledim sadece bir yabancı dil puanı alıp üniversitelere başvuru yapmak kaldı. Zannediyorum 2024 yılı Eylül ayı içerisinde yüksek lisansa da başlamış olurum.

Genel Değerlendirme

Son olarak 2023 benim için fiziksel olarak çok yorucu oldu ve neredeyse hiç istirahat etme imkanı bulamadım. Yine de hayatın bu aşamasından geçmek bana kendimi iyi hissettirdi. Fiziksel ve zihinsel olarak devamlı aktif olmak gerçekten harika bir duygu. Fakat bu yıl ailecek pek çok sağlık sorunuyla uğraştığımız bir yıl oldu. Bundandır ki, ne seyahat etme ne de istirahat etmeye imkan bulamadım. Aynı zamanda yazıp paylaşmak istediğim pek çok içeriği de bu yüzden ertelemek zorunda kaldım. 2024’ten beklentim ise kesinlikle önce sağlık. Zira 2023’ün bana öğrettiği en önemli şey de bu oldu. Dolayısıyla 2024’ü spor ve beslenme olarak daha bilinçli geçirmeye karar verdim. Dilerim 2024 hepimiz için sağlık ve mutluluk ile dolu bir yıl olarak geçer. Yaptığınız planların tamamını gerçekleştirebilmeniz dileğiyle, hepinize iyi seneler :)

--

--